Tobi

14 let, akutní lymfoblastická leukémie

Maminka Simona

Psal se červen 2023 …Tobi byl klasický „puberťák“ v 8. třídě, co ho zas tak moc nebaví škola, a je potřeba se do učení na konci roku trochu více opřít. Proto nikoho nenapadlo, že jeho únava, bledost a nenálada není způsobená koncem školního roku, ale vážným onemocněním – akutní lymfoblastickou leukémií. Dozvěděli jsme se to 3 dny před prázdninami z vyšetření krve, na které jsem Tobiho raději vzala (jen tak pro jistotu, když je pořád tak unavený).

Nastala hospitalizace a začátek léčby, kortikoidy, chemoterapie…

Po prvotním šoku a přizpůsobení se situaci člověk přeci jen hledal možnosti, jak mu co nejvíce pomoci v tom, aby „utrápené“ tělo chemoterapiemi fungovalo co možná nejlépe. Díky různým lékům  měl Tobi neuropatii, zkracování šlach z dlouhodobého ležení atd.

V Motole na oddělení jsem objevila letáček Malé Jógy a ihned mne to zaujalo. Po prvotním e-mailu jsme si domluvili „schůzku nanečisto“ s lektorkou Danielou.

Bylo to moc prima, cvičení se přizpůsobilo Tobiášovým možnostem a zdravotnímu stavu. A aby si nepřipadal do něčeho „tlačen“, rozhodla jsem se, že budu cvičit taky!!!

A bylo to příjemné rozhodnutí. I mne hodinka pohybu udělala dobře. Čím víc byl Tobi v kondici, tím více naší milou Danielu „trápil“ pubertálními výjevy. Ta se nenechala vyvést z rovnováhy a vždy dokázala i mírně rozdivočelého mladíka usměrnit:-).

Nakonec jsme využili 2 kola cvičení po 10ti lekcích, bylo to vždy milé zpestření času mezi nemocnicí a domovem plné příjemného pohybu a milého kontaktu.

Moc doporučujeme a Daniele děkujeme!!!